Styl ALE (Ejl)

Pale Ale Původem z Anglie. Rychle se stal populární. Světlá barva. Různé praktiky při chmelení udělaly tento styl velmi pestrý s velkou škálou chutí. American Pale Ale (APA) Vyvinut v 80letech 20 stol. Vysoká hořkost. Jasná sladová chuť. Střední plnost a vysoký říz. Časté tóny pomeranče, grapefruitu, citrónů či pryskyřice. Využívají speciální kmeny kvasnic a chmelí se vysokými dávkami aromatických chmelů. Častá experimentace se sladem, chmelem a obsahem alkoholu. Velmi často se chmelí za studena.

Svrchně kvašená piva (Ale)

Pale Ale

Původem z Anglie. Rychle se stal populární. Světlá barva. Různé praktiky při chmelení udělaly tento styl velmi pestrý s velkou škálou chutí.

American Pale Ale (APA)

Vyvinut v 80letech 20 stol. Vysoká hořkost. Jasná sladová chuť. Střední plnost a vysoký říz. Časté tóny pomeranče, grapefruitu, citrónů či pryskyřice. Využívají speciální kmeny kvasnic a chmelí se vysokými dávkami aromatických chmelů. Častá experimentace se sladem, chmelem a obsahem alkoholu. Velmi často se chmelí za studena.

Amber Ale

Původem z USA. Charakteristická jantarová až rudá barva. Středně silné pivo. Silné sladové tělo a karamelová sladová chuť. Používají se americké odrůdy chmelů se střední hořkostí a vůní.

India Pale Ale (IPA)

Silné pivo. Zlatavá barva. Střední až silné chmelové aroma. Výrazná chuť i hořkost po chmelu. Doznívání na jazyku často vytváří suchý pocit v ústech. Častá experimentace s různými druhy sladů a chmelů. Často se IPA také chmelí za studena.

American IPA

Velmi silné pivo s výraznou hořkostí. Slabší až střední sladové tělo. Silné až velmi silné chmelové aroma. Využívají se výrazně aromatické americké odrůdy chmelů.

Imperial IPA / Double IPA / Triple IPA

Ještě silnější pivo (7,5 – 10% alk.). Velmi výrazná hořkost.

New England IPA (NEIPA)

Oficiální název tohoto pivního stylu je Hazy Pale Ale, ale název NEIPA se rozšířil velkou rychlostí. Středně až silné pivo. Bledá/slaměná barva. Typický je kalný vzhled připomínající ovocný džus. Chuť i vůně mají dominantní ovocný charakter tropického ovoce, připomínající opět džus. Často sametový/smetanový pocit v ústech. Typicky se tento styl masivně chmelí za studena a přidává se slad s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné).

Cold IPA

Cold IPA je pivní styl, který se zaměřuje na potlačení hořkosti a plnosti, kterou obvykle přináší typická IPA. Všechny chmele, které se používají, jsou speciálně vybrány, aby poskytly komplexní aroma a chuť bez hořkosti. Celková chuť piva je lehká, mírně sladká s jemnou chmelovou kyselostí. Aroma je jemné, s nízkou hořkostí a jemnými tóny citrusu. Barva je obvykle světlá až střední.

Black IPA

Velmi tmavá barva, vysoká hořkost, suché doznívání v ústech, barvící a pražené slady by se neměly příliš odrazit v chuťovém profilu. Mají vyniknout hlavní chuťové rysy stylu IPA.

Stout

Původem z Irska. Tmavá barva, hustá krémová pěna, silně karamelová až pražená chuť, nízká sladkost a plnost. Vyšší obsah alkoholu (7–9% alk.). Kromě praženého a ječného sladu se občas používá i ovesný slad.

Milk Stout

Původem z Anglie. Při výrobním procesu se přidává laktóza, kterou kvasinky neumí zpracovat a tak zůstává v pivu jako sladkost či smetanová krémovost. Čokoládové a smetanově krémové tóny.

Hefeweizen

Původem z Německa. Je typický pro svůj vyšší zákal a výraznější chuti a vůní po kvasnicích. Často díky zbytkovým kvasnicím se dokvašuje přímo v láhvi. Pivo téměř vždy nefiltrované. Typické jsou pro ně tóny banánů se špetkou hřebíčku.

ZDROJ. https://www.imago.cz/pivni-styly